Ga naar de inhoud

Wandeling

In het kader van 75 jaar vrijheid is het idee ontstaan om de wandeling altijd toegankelijk te maken en niet alleen op 4 mei. De oorlogsverhalen zijn vastgelegd in een boekje dat in het jaar 2020 uitgegeven is. De verhalen vindt u ook op deze website. Zo kunt u zelf langs de verschillende plekken lopen. Deze punten zijn te herkennen aan de ANWB bordjes. Op deze bordjes staat een klein stukje tekst en voor meer informatie kunt u de QR-code scannen.

Wanneer u de QR-code scant, komt u op deze site en kunt u verder lezen over de betreffende plek onder het kopje wandeling.

Juvenaat

In de tweede helft van 1926 werd gestart met de bouw van het juvenaat in opdracht van de Congregatie van Maria Onbevlekte Ontvangenis te Maastricht. Een vijftal broeders namen er hun intrek, ondanks het feit dat het gebouw verre van klaar was. Er zat nog geen glas in de ramen en er moest nog veel worden gemetseld. Uitbreiding vond plaats in 1929. Toen is de vleugel met de recreatiezaal, daarboven klas 2 en3 en daarboven de slaapzaal, gerealiseerd.

Lees meer

Synagoge

De Zevenaarse synagoge is op vrijdag 2 augustus 1918 aan de Grietsestraat in Zevenaar ingewijd. De sjoel had ongeveer een afmeting van 6x12,5 meter, met een voorplein van 6x6 meter. Boven de deur was een Hebreeuwse tekst aangebracht.

De synagoge werd bij een Amerikaans bombardement op 8 februari 1945 getroffen en werd vervolgens kort na de bevrijding afgebroken. Het toegangshek heeft een plaats gekregen bij een boerderij op de Zuiderlaan. Enige voorwerpen uit het interieur waren tijdig elders ondergebracht.

Lees meer

Oswaldlinie en Krengenhuis

Op 10 november 1939 sloeg de paniek toe onder de bevolking. ‘Die nacht zou de vijand komen’. De Duitsers zouden 11 november te baat nemen om tijdens de Eerste wereldoorlog geschonden eer te herstellen; die dag was namelijk de dag van de wapenstilstand in 1918. Enkele vrouwen hadden het overdat die nacht een bloedbad in Zevenaar aangericht zou worden.

Lees meer

H. Andreaskerk

In 1942 werd de Kapelaan van de Andreaskerk J. Pothof door de Duitse bezetter gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Amersfoort. De reden van zijn gevangenschap is dat hij tijdens de zeer koude wintermaanden (januari/februari 1942) geld heeft uitgedeeld aan werkloze arbeiders in Zevenaar. Na zijn gevangenschap keert Pothof terug naar Zevenaar, waar hij tot zijn vertrek in 1946 naar Rietmolen kapelaan blijft.

Lees meer

Onderduikadres Weverstraat en Huis Sevenear

In de Weverstraat op nr.4, aan de rechterzijde van het steegje, heeft de familie Heister gewoond. Het huis kenmerkt zich aan de vier ramen op de eerste verdieping. Deze familie heeft een onderduikplek beschikbaar gesteld voor de familie Rosenberg, dit was een joodse familie.

Lees meer

Turmac

Op vrijdag 23 maart 1945 worden de Zevenaarse Kerkstraat, in het bijzonder de sigarettenfabriek Turmac en de slagerswinkel van Mul, door een bombardement zwaar getroffen. Vier Mustang-jagers met raketbommen en mitrailleurvuur verwoesten de Turmacfabriek en omgeving.

In slagerij Mul worden hierbij drie mensen gedood: Johannes (Jan) Mul (*28-11-1912), zijn vrouw Wilhelmina Mul-Verhey (*22-02-1917) en de winkelhulp Wilhelmina Kruijs (*09-09-1923).

Lees meer

Station Zevenaar

Zevenaar was een belangrijke plaats voor het doorvoeren van goederen en personen naar Duitsland. Met name goederen werden langs Zevenaar vervoerd.

In het najaar van1944 werden, o.a. op 25 augustus om 19.00 uur, door de Engelsen treinen beschoten bij het station van Zevenaar. De geallieerde vliegers schoten met mitrailleurs locomotieven en treinen stuk. Munitietreinen en twintig tankwagons vlogen in brand. In de wijde omgeving waren de rookpluimen te zien.

Lees meer

Hotel de Pauw

In de Kerkstraat is rechts vanuit het centrum in 1910 het hotel De Pauw gebouwd.

Het is aanvankelijk een rustplaats geweest voor reizigers op weg naar Arnhem en Duitsland. Tot 1963, toen de snelweg in gebruik genomen werd.Vanaf 2010 tot en met 2019 is het Liemers Museum hier gevestigd. Thans is het museum gevestigd in Hal 12 bij het gemeentehuis.

Lees meer

Ontmoetingskerk

Halverwege de Tweede Wereldoorlog raakten de metalen op in de Duitse oorlogsindustrie. Maar er waren wel kogels, bommen en tanks nodig. De bezetter besloot metalen te stelen. Zo verdwenen in Nederland duizenden klokken uit kerktorens. Nispen, Waalwijk, Esch, Tilburg, Den Bosch, Deurne: overal werden parochies getroffen. De prachtigste middeleeuwse klokken werden meegenomen en omgesmolten. Het werd ineens stil op straat.

Lees meer

Raadhuisplein: de vier Tamboers en het kruispunt

Het monument de Vier Tamboers staat symbool voor de vrijheid. Vier trommelaars laten denkbeeldig in alle windrichtingen de vrijheid klinken.

Het monument is vervaardigd door Ubbo Scheffer in 1959. Dit uit natuursteen vervaardigde kunstwerk is door de burgerij aangeboden ter gelegenheid van de opening van het gemeentehuis.